Ansøgning om kørekort
I de fleste tilfælde er det din kørelærer, der indleverer din ansøgning om kørekort i borgerservice. Det er borgerservice, der opkræver betaling for din køreprøve.
5 ting, borgerservice skal bruge:
- Ansøgning om kørekort. Brug den digitale løsning via Borger.dk
- Kørekortfoto. Flere kommuner tilbyder, at du kan få taget et foto i borgerservice mod betaling. Husk at bestille tid.
- ID. ID er som udgangspunkt et gyldigt pas eller et tidligere udstedt kørekort. Hvis du ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort skal du medbringe anden egnet legitimation fx navneattest eller sundhedskort samt billedlegitimation fx studiekort.
- Lægeattest Det er vigtigt at du benytter dig af den digitale ansøgning via borger.dk inden du kommer til aftalen ved lægen i de situationer, hvor der skal foreligge en lægeattest. Det kan kørelæreren eller Borgerservice hjælpe med at svare på.
- Førstehjælpsbevis. Borgerservice kan se dit færdselsrelaterede førstehjælpsbevis i Kørebooking. Kørebooking er en onlineplatform for køreelever, kørelærere og borgerservice. Dit førstehjælpsbevis må højst være 1 år gammelt, når det uploades i Køreprøvebooking, og kurset skal senest være gennemført ved tilmelding til den praktiske prøve.
I nogle tilfælde skal borgerservice også se:
- Opholdstilladelse eller opholdsbevis, hvis du ikke er dansk statsborger.
- Dokumentation for sædvanlig bopæl. Sædvanlig bopæl er det sted, hvor du sædvanligvis opholder dig i forbindelse med studie, job eller det sted, som du har en personlig tilknytning til fx i forbindelse med familie. Der er borgerservice, der vurderer om du har sædvanlig bopæl i Danmark.
Du skal som udgangspunkt ikke vedlægge lægeattest, når du skal forny kørekort til kategorierne AM, A1, A2, A, B og B/E, samt T/M:
- AM (lille og stor knallert)
- A1, A2 og A (lille, mellemstor og stor motorcykel)
- B og B/E (almindelig bil og bil med stort påhængskøretøj)
- T/M kørekort til traktor/motorredskab. Hvis dit kørekort tidligere har været udstedt med en tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager, skal du medbringe en lægeattest når du skal forny dit kørekort. Du skal altid vedlægge en lægeattest, hvis du skal forny et kørekort i kategorierne C1, C1/E, C, C/E, D1, D1/E, D og D/E, samt kørekort til erhvervsmæssig personbefordring:
- C1 og C (lille og stor lastbil)
- C1/E, C/E, D1/E, D/E (henholdsvis lille lastbil, stor lastbil, lille bus og stor bus med stort påhængskøretøj)
- D1 og D (lille og stor bus)
- kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.
- Priser p.t. 450,- kr
- Se mere her: www.borger.dk
- Det er i kommunens borgerservice eller hos en kørelærer du skal henvende dig, når du skal ansøge om at få kørekortet. Dine forældre skal give samtykke til at du kan få udstedt kørekort til kategori B (bil, lille knallert og traktor- og motorredskab) når du er 17 år. Du skal derfor aflevere en underskrevet samtykkeerklæring fra dine forældre, når du indleverer ansøgningen.